1. Pączki
2. Chałka
3. Pizza
Chałka i pizza przejdą do historii, ponieważ one nigdy mi się nie znudziły.
Szybki przepis ode mnie na chałke. Z ręką na sercu jak upieczesz raz, nigdy nie kupisz ;) obecnie przepis modyfikuje i wychodzą drożdżówki z budyniem ;)
Zaczyn:
40g drożdzy pokruszyć, dodać łyżkę cukru, pół szklanki letniego mleka (dodaje czasem wode i też może być) i 3 łyżki mąki. Mieszam, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypuję:
- 500g mąki (3 szklanki)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki roztopionego masła (nie gorącego)
- kilka łyżek wody 5-6 (ja już leje na oko i jest si)
- jajko (ja ciut zostawiam w filiżance, by posmarować na końcu przed pieczeniem)
- i nasz zaczyn
Mieszamy, wyrabiamy, formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 20 minutach wyrabiamy raz jeszcze, robimy warkocz i kładziemy na blachę. Po 20 minutach smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy kryszonką.
Kruszonka:
- 60g mąki
- 30g masła
- 30g cukru
Mieszamy, mieszamy i jest. Ja nigdy nie ważyłam składników. Wychodziło na oko ;)
Pieczemy 30 minut (+/-) w temperaturze 200stopni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz